Manželské spory před soudem. Realita manželství 60. let 19. století v soudních aktech pražského arcibiskupství - Pavelková Čevelová, Zuzana (My University, 2016)
Studie představuje vybrané manželské spory ze 60.let 19. století, které byly projednávány před arcibiskupským manželským soudem v Praze. V úvodu je stručně popsán vývoj manželského práva během 19. století, v další části jednotlivé manželské spory a jejich reflexe. Studie je publikována jako součást výzkumného projektu "Každodennost manželství v "dlouhém" 19. století. Výzkum katolických normativních a institucionálních pramenů".
Marital disputes before the court. The reality of marriage 60th years of the 19th century in judicial acts of Prague archbishopric
Keywords: manželství; soud; 19. století; snubní spory; gender history; kulturní historie; marriage; court; 19th century; nuptial dispute; gender history; kultural history