Vývojové potřeby sociálně ohrožených dětí z pohledu zdravotně- sociální péče - Sedláčková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématikou vývojových potřeb sociálně ohrožených dětí z pohledu zdravotně- sociální péče. Teoretická část práce popisuje vývojové potřeby, představuje pojem attachment a následně definuje jeho poruchy. Dále se zabývá tématem sociálně ohroženého dítěte a traumatizovaného dítěte, definuje pojem trauma a s ním spojené rizikové faktory či diagnostiku traumatu. Výzkumná část je uskutečněna pomocí polostrukturovaného rozhovoru, zabývá se projevy nevhodného chování vůči sociálně ohroženým dětem.
Developmental needs of socially endangered child from the point of view of health and social care
Keywords: vývojové potřeby; sociálně ohrožené děti; trauma u dětí; péče o sociálně ohrožené děti; developmental needs; socially endangered children; trauma and children; care for a socially endangered children