Zánětlivé markery - Straková, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá zánětem jako takovým. Nejprve je zde zánět popsán a rozdělen do kategorií. Nechybí popis bakteriálního a virového zánětu. Největší část je věnována zánětlivým markerům, nejprve reaktantům akutní fáze, dále pak bílkovinám snižujícím přístup k reaktivním formám kyslíku. Další významnou skupinou jsou bílkoviny ochraňující tkáně před jejich poškozením proteázami tzv. serpiny. V této práci jsou popsány také induktory zánětu na konec speciální senzory, umožňující buňkám reagovat na změny spojené se zánětem.
Inflammatory markers
Keywords: zánět; reakce akutní fáze; reaktanty akutní fáze; inflammation; reaction acute phase; reactants acute phase