Poskytování služeb Czech POINT na Univerzitě Pardubice - Ambrus, Petr (Univerzita Pardubice, 2011)
Předmětem této bakalářské práce je nalezení nových možností pro Českou poštu, s.p. při poskytování elektronických služeb mimo objekty pošty. Zákazníci České pošty začínají vnímat společnost jako silného hráče v oblasti elektronických služeb. Práce se blíže zaměřuje na problematiku poskytovaných elektronických služeb a možnosti dalšího využití k zisku vyššího podílu na trhu a uspokojení požadavků zákazníků.
Providing services Czech POINT at the University of Pardubice
Keywords: Czech POINT; eGovernment; electronic services; elektronické služby; Česká pošta; kontaktní místa; veřejná správa; Czech Post Office; public administration; contact points