H e m o f i l i e - genealogický a historický kontext - Štefanský, David (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na geneticky podmíněné onemocnění, projevující se zejména poruchou srážlivosti krve, známé jako hemofilie. Hlavním cílem práce je shrnout dostupné informace o hemofilii a uceleně je předat odborné i laické veřejnosti. Práce se především snaží poukázat na historické pozadí této nemoci a její dopady na životy evropských šlechticů, kteří hemofilií trpěli. Dále se snaží popsat charakter této nemoci, problematiku a význam krevního srážení a hemokoagulace a v neposlední řadě její genetický a genealogický podklad. V závěru je zmíněn výskyt nemoci v České republice.
Haemophilia - The Genealogical and Historical Context
Keywords: haemophilia; stop the bleeding; genealogy; heredity; Queen Victoria; hemofilie; zástava krvácení; dědičnost; genealogie