Cukrovar České Meziříčí a jeho socioeknomický vliv na mikroregion - Čápová, Sabina (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá působením cukrovaru České Meziříčí na obyvatelstvo Českého Meziříčí a okolí. Okolí je vymezeno na obce a města do 5 km od Českého Meziříčí. Do okolí spadá Králova Lhota, Rohenice, Mokré a Pohoří. Cukrovar v Českém Meziříčí spolu s cukrovarem v Dobrovici tvoří dvojici jediných funkčních cukrovarů v Čechách. Zároveň je v tuzemsku druhým největším cukrovarem. Cukrovar je největší zaměstnavatel ve vesnici a okolí. V práci je analyzován prostřednictvím dotazníkového šetření jeho socioekonomický význam pro mikroregion.
Sugar Factory České Meziříčí and its Socioeconomic Influence on Microregion
Keywords: cukerní kvóty; cukerní reforma; mikroregiony; obyvatelstvo; regiony; regionalizace; microregions; population; regions; regionalisation; sugar quota; sugar reformation