Neurózy. Jejich příznaky u dětí, mládeže. Jejich vznik - Korčáková, Jitka (Univerzita Pardubice, 2010)
Závěrečná práce se zabývá neurózami a neurotickými tendencemi. V teoretické části je popsán vznik neuróz, jejich diagnostika a léčba. Jsou v ní rovněž uvedeny popisy jednotlivých neurotických tendencí, jejich rozdělení dle věkových skupin osob, u nichž se vyskytují. Kapitola pojednává o výskytu neurotických tendencí ve školních třídách. V experimentální části jsou uvedeny výsledky výzkumu názoru žáků základní školy na to, co z chování pedagoga působí negativně na jejich psychiku. Kapitola obsahuje výsledky dotazníku, který se zabývá názory pedagogů na výskyt neurotických tendencí u jejich studentů. Na konci práce jsou porovnány názory a postřehy žáků se zkušenostmi pedagogů. Jednotlivé názory a zkušenosti jsou vyhodnoceny také v souvislosti s teoretickými informacemi.
Neurosis. Their symproms of children, youth. Their generation
Keywords: neurozy; neurotické tendence; škola; neurosis; neurotic tendence; school