Utváření pacienta:analýza vztahu mezi lékaři a pacienty v českých zemích 1850-1914 - Rambousková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá utvářením vztahu mezi lékaři a pacienty v průběhu druhé poloviny devatenáctého století. Pozornost je věnována profesionalizaci a vytváření monopolu lékařů na léčebném trhu, jejich postavení vůči svým kolegům, konkurenci - léčitelům a pacientům. Práce se rovněž zabývá analýzou genderového podmínění nemocí. Kulturní reflexe lékařů je zprostředkována pomocí analýzy dobové beletrie, kde je sledována postava lékaře i pacienta a popis léčebné terapie. Rovněž jsou prezentovány i osobní zkušenosti s léčbou, pomocí sondy do egodokumentů jedinců, kteří v průběhu devatenáctého století prošli léčebnou terapií a měli zdravotní potíže. Stěžejní část práce představuje vytvořená statistika, která mapuje léčebné strategie pacientů a vývoj vyhledávání lékařské péče v průběhu sledovaného období diplomové práce 1850-1914, soustředí se také na pohlaví, věk a sociální status nemocných.
Making of a Patient: Analysis of Relations Between Doctors and Patients in the Czech Lands 1850-1914
Keywords: sociální dějiny medicíny; gender; lékaři; pacienti; léčebné terapie; 19. století; social history of medicine; gender; doctors; patients; medical therapy; 19th century