Migrační pohyby absolventů znojemských škol - Jílková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se zabývá migračními pohyby absolventů znojemkých škol. V teoretické části se práce zabývá migračními teoriemi. Dále se pak zmiňují práce českých badatelů, kteří se zabývali migračními procesy na území České republiky a také práce zahraničních autorů, kteří se věnovali migrační problematice v souvislosti s absolventy škol. Praktická část se zakládá na výzkumu mezi absolventy a datech získaných ze znojemských škol a Úřadu práce ve Znojmě. Cílem práce je především zjistit, jak intenzivní jsou migrační pobyby mezi těmito absolventy a jaké faktory ovlivňují jejich rozhodnutí migrovat nebo ve městě setrvat.
Migration movements of the graduates from Znojmo schools
Keywords: school leavers; Migration; migration theories; push and pull factors; Unemployment; Znojmo; absolventi škol; Migrace; migrační teorie; push a pull faktory; Nezaměstnanost; Znojmo