Poutní kostel P. Marie na Chlumku - Doležalová, Martina (Univerzita Pardubice, 2016)
První část práce shrne historii lokality Luže-Košumberka. Hlavní pozornost je věnována problematice poutí a jejich významu a úloze v náboženském životě v obecném shrnutí. Dále je zde zmíněna historie jezuitského řádu v širších souvislostech s důrazem na východní Čechy. Součástí práce je také stavební a umělecký vývoj poutního místa, poutní tradice od 17. - 21. století a kult P. Marie Pomocné v Evropě a v českých zemích. Výzdoba interiéru je sledována v kontextu českého a východočeského baroka. Využitým zdroji jsou kromě literatury také prameny, ale i orální výpověď současníků pro období minulého století.
Pilgrim Church of the Virgin Mary on Chlumek in Luže
Keywords: mariánský kult; poutě; Kostel Panny Marie na Chlumku; Luže; Marian cult; pilgrimage; Church of Virgin Marie from Chlumek; Luže