N → M koordinované kationty prvků 14. skupiny: Syntéza a katalytická aktivita - Panchartková, Tereza (Univerzita Pardubice, 2020)
V rámci této diplomové práce byla provedena rešerše využívaných katalyzátorů pro polymeraci laktidu, zejména pak pro polymerace s otevíráním kruhu, tzv. ROP. Bylo zjištěno, že ačkoli je využita řada slučenin alkoxidů a amidů prvků 14. skupiny, použití kationtů těchto prvků pro katalýzu ROP laktidu je takřka neprobádanou oblastí.
N → M coordinating cations of group 14th elements: Synthesis and reactivity
Keywords: L - laktid; ROP; katalýza; Sn; Ge; prvky 14. skupiny; nízký oxidační stav; L - lactide; ROP; catalysis; Sn; Ge; elements of the 14th group; low oxidation state