Problém obchodního cestujícího pomocí metody Mravenčí kolonie - Pokorná, Petra (Univerzita Pardubice, 2008)
Bakalářská práce je věnována především problému obchodního cestujícího. Zaměřuje se na jeho historii, definici, na jeho různé varianty a modifikace. Je v ní také uváděn celiství pohled na metodu mravenčí kolonie, a to zejména na biologickou inspiraci této metody a její optimalizaci. Biologická inspirace v sobě zahrnuje experimenty s živými mravenci, ale popisuje i mravence umělé. Dále se práce zabývá oblastí algoritmu pro problém obchodního cestujícího pomocí mravenčí kolonie. V závěru popisuje různé modely pro řešení úloh problému obchodního cestujícího pomocí metody mravenčí kolonie i jiných metod.
Travelling salesman problem per method Ant colony
Keywords: Travelling Salesman Problem; ant colony; swarm intelligence; Optimization; models; Algorithms; Problém Obchodního Cestujícího; mravenčí kolonie; rojová inteligence; Optimalizace; modely; Algoritmy