Ablace objemového skla Ge25Se75 UV-pulzním laserem - Šandová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalářská práce je zaměřena na ablaci Se nadstechiomterického objemového skla Ge25Se75 UV-pulzním nanosekundovým laserem o vlnové délce 213 nm. Topografie vytvořených kráterů byla analyzována pomocí digitálního holografického mikroskopu (DHM). Při ablaci paprskem s průměrem 25 μm dosahovaly nejhlubší vytvořené krátery hloubky 4,5 μm. Vyhodnocením dat z DHM (hloubky, průměru, FWHM, plochy řezu a objemu jednotlivých kráterů) byly získány informace o prahové intenzitě ablace (LIAT), efektivní penetrační hloubce αeff-1 a účinnosti ablace, které byly porovnány s hodnotami systému GeSe2.
Ablation of the bulk glass Ge25Se75 by the UV-pulsed laser
Keywords: laserová ablace; chalkogenidové sklo; sklo Ge25Se75; kráter; topografie; laser ablation; chalcogenide glass; glass Ge25Se75; crater; topography