Cytotoxicita kys. palmitové a její vliv na vývoj inzulinové rezistence u diabetiků - Přívarová, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Předložená bakalářská práce se zabývá cytotoxicitou nasycené mastné kyseliny - kyseliny palmitové na buňky člověka a jejími exogenními a endogenními zdroji. Popisuje mechanismus cytotoxického účinku na konkrétní organely buňky a na metabolity biochemických drah. Hlavní studovanou problematikou práce je vliv kyseliny palmitové na vývoj inzulinové rezistence a následný vznik diabetu typu 2., včetně jeho rozvoje a výskytu pozdních komplikací. V závěru je popsáno stanovení inzulinové rezistence v klinické praxi.
Cytotoxicity of the palmitic acid and its influence on the insulin resistance progresion at diabetical patients
Keywords: lipidy; nasycené mastné kyseliny; kyselina palmitová; inzulinová rezistence; diabetes mellitus 2; kardiovaskulární onemocnění; lipids; saturated fatty acid; insulin resistance; type 2 diabetes; cardiovascular diseases