Mikrobiální osídlení ran - Houfová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2017)
Práce se zabývá vznikem ran a jejich mikrobiálním osídlením. Dále řeší uplatnění mikrobiálního biofilmu v patogenezi chronických a nehojících se ran. Praktická část popisuje retrospektivní studii mikrobiálních agens zachycených z ran na Oddělení klinické mikrobiologie PKN, a.s. za posledních 5 let.
Microbial flora in the wounds
Keywords: kůže; mikrobiální agens; rány; biofilmy; skin; microbial agent; wounds; biofilms