Restaurování vápencové sochy Dia ze státního zámku Konopiště - Veselá, Blanka (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce sleduje komplexní restaurátorský zásah provedený na vápencové soše Dia a jí náležícím podstavci z umělého kamene. Socha Dia je součástí kamenosochařského souboru mytologických postav, který náleží Růžové zahradě státního zámku Konopiště. Práce obsahuje podrobný umělecko-historický průzkum, který se zabývá historií a ikonografií díla. Dále je součástí práce chemicko-technologický průzkum, jenž vysvětluje problematiku degradace materiálu díla, řeší možnosti jeho konzervace a zaměřuje se na otázku strukturální konsolidace materiálu. Text také předkládá koncepci restaurování a dokumentuje samotný restaurátorský zásah.
Restored limestone sculpture of Zeus from the state castle of Konopiště
Keywords: restaurování; konzervace; rekonstrukce; konsolidace; biodetritický vápenec; Zeus; umělý kámen; státní zámek Konopiště; Růžová zahrada; vídeňský Horní Belvedér; konec 17. století; restoration; konservation; reconstruction; consolidation; biodetritic limestone; Zeus; artificial stone; state castle of Konopiště; Rose Garden; Vienna Upper Belvedere; late 17th century