Zpoplatnění železniční dopravní cesty v evropských zemích - Harvan, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá porovnáním způsobů zpoplatnění železniční dopravní cesty ve vybraných evropských zemích a na základě zjištěných poznatků následným návrhem vlastního způsobu zpoplatnění. Teoretická část diplomové práce obsahuje popis jednotlivých způsobů zpoplatnění a jejich celkové zhodnocení. Praktická část dále obsahuje výpočty konkrétních cen za zpoplatnění železniční dopravní cesty a porovnání výše těchto cen. Závěrem diplomové práce je porovnání parametrů, vhodných pro použití ve vzorci pro výpočet ceny za zpoplatnění a následně návrh šesti variant tohoto vzorce. Na základě porovnání navržených variant byly vybrány nejvíce vhodné varianty, které byly porovnány se vzorcem pro výpočet ceny za zpoplatnění, jaký v současné době stanovuje Český správce železniční infrastruktury, Správa železnic.
Track Access Charges in European Countries
Keywords: ceny; zpoplatnění; správce infrastruktury; železnice; prices; charging; infrastructure administration; railway