Onemocnění z kočičího škrábnutí (Bartonella henselae) - Mensová, Anežka (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce se zabývá zkoumáním nemoci z kočičího škrábnutí (CSD). Bartonelové infekce se vyskytují na území České republiky vzácně a většinu případů tak lze těžko rozpoznat. Celá teoretická část je zaměřena na podrobný popis rozvoje CSD u člověka a možnou identifikaci bakterie Bartonella henselae, jež je původcem tohoto onemocnění. Na počátku je podrobně popsána její charakterizace. Následuje popis přenosu onemocnění z koček na člověka a popis specifických příznaků projevujících se při vzniku této bartonelové infekce. Důležitá část je věnována diagnostice CSD různými metodami. Pozornost byla věnována také primárnímu ošetření vzniklého škrábance, léčbě a prevenci před možným vznikem bartonelózy. Další kapitola se zabývá kočičím chováním, vlivy způsobující agresi u koček. Zmíněn byl také výskyt Bartonella henselae u jiných zvířat, konkrétně u psů, jež jsou druhou nejčastější skupinou, které B. henselae napadá. Přiblížena byla i situace výskytu onemocnění z kočičího škrábnutí v České republice, zpracována byla data z několika po sobě jdoucích let. Druhá kapitola je zaměřena na tři zajímavé kazuistiky pacientů s onemocněním z kočičího škrábnutí včetně fotodokumentace.
Cat scratch disease (Bartonella henselae)
Keywords: bartonelóza; napadení kočkou; Bartonella henselae; symptomatologie; mikrobiologická diagnostika; ošetření; prevence; bartonellosis; cat attack; Bartonella henselae; symptomatology; microbiological diagnostics; treatment; prevention