Využití moderních analytických technik pro analýzu biologicky aktivních látek obsažených v pseudoobilovinách - Vraná, Denisa (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato bakalářská práce, napsaná formou literární rešerše, se věnuje analýze biologicky aktivních látek obsažených v pseudoobilovinách. V teoretické části se zabývá charakteristikou a chemickým složením pohanky a amarantu. Dále pak charakteristikou antioxidantů, zejména fenolických sloučenin, které vykazují antioxidační aktivitu. V druhé polovině práce jsou popsány analytické metody, jako je extrakce, vysokoúčinná kapalinová chromatografie a spektrofotometrické metody vhodné pro měření látek vykazující antioxidační aktivitu.
Modern analytical techniques in analysis of biological active compounds in pseudocereals
Keywords: amarant; pohanka; fenolické sloučeniny; antioxidační aktivita; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; spektrofotometrické metody; amaranth; buckwheat; phenolic compounds; antioxidant activity; high performance liquid chromatography; spectrophotometric methods