Adipocytokiny a nádorová onemocnění - Spejchlíková, Lada (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabýva vzájemným vztahem mezi adipocytokiny a nádorovými onemocněními. V práci jsou stručně popsány jednotlivé adipocytokiny, jejich vlastnosti, funkce a stanovení. Zaměřuje se na určité typy rakoviny a převážně na roli adiponektinu a leptinu v jejich rozvoji. Adiponektin navozuje apoptózu a inhibuje nádorový růst. Leptin naopak stimuluje nádorový růst, proliferaci a migraci buněk a také snižuje apoptózu. Protože jsou adipocytokiny produkovány převážně tukovou tkání, jše zde rozebírána i souvislost obezity s nádorovým onemocněním. Obezita riziko rakoviny snižuje.
Adipocytokines and cancer diseases
Keywords: adipocytokiny; tuková tkáň; obezita; rakovina; adiponektin; leptin; adipocytokines; adipose tissue; obesity; cancer; adiponectin; leptin