Problematika tvorby biofilmů a možnosti jejich odstraňování/využití - Mikulášek, Jan (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce shrnuje základní informace týkající se oblasti biofilmů. Hlavní pozornost byla věnována popisu složení, vlastnostem, výskytu a metodám stanovení biofilmů. Pozornost je věnována i využití biofilmů, resp. metodám k jejich odstraňování, včetně tlakových membránových procesů, které se v současné době stále více používají jako velmi účinné náhrady za klasické technologické postupy. Volba tlakového membránového procesu (mikrofiltrace, ultrafiltrace, nanofiltrace nebo reverzní osmóza) nebo použití membránového bioreaktoru je především dáno požadavkem na výslednou kvalitu permeátu.
Problems of biofilm formation in water devices
Keywords: Biofilmy; využití; odstraňování; tlakové membránové procesy; Biofilms; utilization; removing; pressure driven membrane processes