Proteinové přípravky určené pro sportovní výživu - Udovichenko, Elizaveta (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato bakalářská práce se zabývá proteinovými přípravky pro sportovní výživu. V teoretické části jsou popsány základní složky sportovní výživy se zaměřením na proteiny, jejich trávení, vstřebávání a vliv na organismus. Dále obsahuje přehled běžných typů proteinových doplňků, jejich účinnost a možná zdravotní rizika, stejně jako používané chemické metody pro stanovení obsahu bílkovin. Praktická část vychází z dotazníkového šetření mezi sportovci různých disciplín, které mapuje jejich zvyklosti, preference a informovanost při výběru doplňků. Práce tak nabízí přehled o využívání proteinových přípravků ve sportovní výživě a postojích uživatelů.
Protein products intended for sports nutrition
Keywords: proteinové přípravky; sportovní výživa; bílkoviny; suplementace; dotazníkové šetření; stanovení bílkovin; zdravotní aspekty; protein products; sports nutrition; proteins; supplementation; questionnaire survey; protein determination; health aspects