Příprava a hodnocení barevných vlastností sloučenin typu Bi2-xLnx/2Zr3x/8O3 - Ptáčková, Radka (Univerzita Pardubice, 2009)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá přípravou pigmentů na bázi oxidu bismutitého dopovaného lanthanoidy (holmiem) a zirkoniem obecného vzorce Bi2-xLnx/2Zr3x/8O3, kde Ln = Ho a x = 0,2, 0,4, 0,6, 0,8, 1,0, 1,2 a 1,4, s teplotou výpalu pohybující se od 700 do 850 °C, které by mohly najít uplatnění při vybarvování nátěrových hmot a keramických glazur.
Preparation and evaluation of colour properties of the Bi2-xLnx/2Zr3x/8O3 compounds
Keywords: Oxid bismutitý; barevné pigmenty; ekologické pigmenty; Bismuth Sesquioxide; Coloured Pigments; Environmentally Friendly Pigments