Důsledky odsunu sudetských Němců na nožířský průmysl Šluknovska - Mládek, Matěj (Univerzita Pardubice, 2024)
Tato práce se zabývá odsunem sudetských Němců z oblasti Šluknovska, který probíhal po skončení druhé světové války v letech 1945-1948, dopadem této události na tamější nožířský průmysl, ale také snahou zasažených průmyslových podniků své německé zaměstnance před odsunem ochránit. V prvních kapitolách jsou také přiblíženy demografické a politické poměry Sudet, stejně tak historie regionálního nožířství. Práce stojí na analýze a interpretaci mezipodnikové a úřední korespondence, sčítacích aparátech a hlášeních o stavu německé menšiny.
The Impact of the Transfer of the Sudeten Germans on the Cutlery Industry of the Šluknov Region
Keywords: Šluknovsko; Sudety; nožířství; průmysl; odsun Němců; pohraničí; sudetští Němci; Šluknov region; Sudetenland; cutlery; industry; expulsion of Germans; border region; Sudeten Germans