Kvalita života u pacientek s karcinomem prsu ve vyšším věku - Jansová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce je zaměřena na kvalitu života žen ve vyšším věku léčících se s karcinomem prsu. Práce je rozdělena na dvě části, na teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje stručně kvalitu života, karcinom prsu a jeho etiologii, klinický obraz, diagnostiku, prevenci, léčbu, nežádoucí účinky léčby, zvládání psychické zátěže, jež toto onemocnění obnáší, specifika péče o pacientky s karcinomem prsu, potřeby onkologicky nemocných a několik ošetřovatelských diagnóz týkajících se zmíněného onemocnění. Výzkumné šetření je provedeno metodou kvantitativního výzkumu s využitím dotazníkového šetření, a to za použití standardizovaného dotazníku WHOQOL-BREF a 11 otázek vlastní tvorby. Dále obsahuje analýzu dotazníkového šetření, na jehož základě bylo zjištěno, jaká je kvalita života žen léčících se s karcinomem prsu a jaké pocity ženy s touto diagnózou prožívají. Bylo zjištěno, že pacientky léčící se s karcinomem prsu hodnotí svou kvalitu života převážně jako dobrou (51 %), avšak i přes toto zjištění 58 % respondentek prožívá během léčby pocity deprese, úzkosti či smutku.
Quality of life in older breast cancer patients
Keywords: kvalita života; karcinom prsu; WHOQOL-BREF; vyšší věk; quality of life; breast cancer; WHOQOL-BREF; older age