Tendenční prvky v intencionální četbě pro začínající čtenáře v 50. letech 20. století - Langerová, Nela (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá intencionální literaturou pro děti a mládež v 50. letech 20. století. V kontextu tuzemského literárního vývoje zkoumá literaturu určenou začínajícím čtenářům, tedy žákům národních škol. Hlavním cílem práce je zjistit, pomocí jakých mechanismů se socialistická ideologie propisovala do literatury pro děti a mládež a jakým způsobem skrze ni probíhalo utváření nového socialistického člověka. Dále se práce zabývá proměnou funkcí literatury v budovatelském období skrze analýzu a interpretaci vybraných dobových pramenů z hlediska tematického a stylistického schematismu.
Tendency Elements in Intentional Reading for Beginning Readers in the 1950s
Keywords: děti; 50. léta 20. století; literatura; pohádky; schematismus; socialismus; propaganda; Tendency Elements in Intentional Reading for Beginning Readers in the 1950s