Programovaná eluce v systémech s normálními fázemi - Soukup, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Disertační práce se zabývá možnostmi využití hydrosilovaných stacionárních fází v systému HILIC a v systému s reverzními fázemi pro separaci přírodních antioxidantů. Byl studován vliv složení mobilní fáze a teploty na retenci fenolických kyselin a flavonoidních látek. Dále se práce zaměřuje na využití komerčně dostupných i v laboratoři připravených cholesterolových stacionárních fází pro separaci steroidních hormonů v systémech s reverzními fázemi i v systémech HILIC. Práce byla zaměřena na vliv teplot, použitého organického rozpouštědla (acetonitril, etanol, metanol) a jeho koncentraci na retenci a separační selektivitu steroidních hormonů.
Programmed elution in normal phase systems
Keywords: Hydrosilované stacionární fáze; chromatografie hydrofilních interakcí; chromatografie v systémech s převrácenými fázemi; fenolické kyseliny; flavony; cholesterolové stacionární fáze; steroidní hormony; Hydrosilated silica-based stationary phases; hydrophilic interaction liquid chromatography; reversed-phase liquid chromatography; phenolic acids; flavonoid compounds; cholesterol-based stationary phases; steroid hormones