Zapojení first responderů u pacientů s mimonemocniční náhlou zástavou oběhu - Přichystalová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato bakalářská práce je zaměřena na zapojení first responderů do péče o pacienty s mimonemocniční náhlou zástavou oběhu. Je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V úvodu teoretické části je popsán projekt First responder jak ve světě, tak v České republice, přihlášení a výběr first respondera, popis aplikace O2 SOS, aktivace pomocí aplikace. Další část je zaměřena na náhlou zástavu oběhu, bezvědomí, masivní krvácení. Dále je popsána resuscitace, defibrilace a automatizovaný externí defibrilátor. Praktická část je založena na rozhovorech first responderů, kteří mají osobní zkušenost a aktivací přes aplikaci a provádění resuscitace. Zhodnocení poznatků od jednotlivých first responderů.
Engaging first Responders in Care of Patients with Out-of-Hospital Sudden Cardiac Arrest
Keywords: first responder; náhlá zástava oběhu; resuscitace; automatizovaný externí defibrilátor; defibrilace; první pomoc; first responder; sudden cardiac arrest; resuscitation; automated external defibrillator; defibrillation; first aid