Systémy porézních Li-Al směsných oxidů s částicemi kovové mědi jako potenciální bifunkční katalyzátory - Vagunda, Jakub (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato diplomová práce se zabývá přípravou Li-Al směsných oxidů z podvojných vrstevnatých hydroxidů s různým molárním poměrem Li/Al ve vstupní směsi a jejich následnou impregnací mědí s a bez využití melaminu. Směsné oxidy Li-Al byly syntetizovány metodou využívající hydrolýzu močoviny a následně charakterizovány spolu s mědí impregnovanými vzorky pomocí několika charakterizačních technik. Strukturní a morfologické vlastnosti byly zkoumány rentgenovou difrakční analýzou (XRD) a skenovací elektronovou mikroskopií (SEM). Chemické složení bylo analyzováno metodami ICP MS a EDS. Povrchové vlastnosti a texturu materiálů poskytla N2-fyzisorpční analýza. Acidobazické a redoxní vlastnosti připravených oxidů i impregnovaných vzorků byly hodnoceny pomocí teplotně programované desorpce (TPD-CO2 a TPD-NH3) a teplotně programované redukce (TPR-H2). Výsledky této práce přispívají k lepšímu pochopení vlivu složení výchozí směsi a procesu impregnace na vlastnosti vzniklých oxidových materiálů a jejich potenciální využití v katalýze.
Porous Li-Al mixed oxide systems with metallic copper particles as potential bifunctional catalysts
Keywords: Li-Al; Li-Cu-Al; melamin; močovina; impregnace; strukturní analýza; morfologie; chemická analýza; Li-Al; Li-Cu-Al; melamine; urea; impregnation; structural analysis; morphology; chemical analysis