Pokroky v současné vysokoúčinné kapalinové chromatografii. - Jandera, Pavel (My University, 2016)
I když HPLC jev současné době dobře zavedenou, široce používanou separační technikou téměř ve všech oblastech kde se uplatňuje moderní analytická chemie, především v klinické, farmaceutické, environmentální, průmyslové, soudní analýzy, analýzy potravin a živých organizmů, včetně různých "omics" oblastí, nelze její vývoj ani po více než sto letech považovat za zcela uzavřený. Stále se objevují významné novinky, rozšiřující její aplikační možnosti pro analýzy nových typů vzorků. Zvyšuje se počet látek, které lze současně analýzovat v jednom experimentu. Největší pokrok se projevuje ve vývoji nových separačních médií urychlující analytické postupy, zvyšující účinnost, rychlost a selektivitu separace
ADVANCES IN HIGH-PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY
Keywords: Pokroky; vysokoúčinná kapalinová chromatografie; chromatografické kolony; HILIC; monolithic columns; two-dimensional HPLC; core-shell particles; hydrosilated silica