Malé poliklinické skiagrafické pracoviště - úskalí digitalizace z pohledu radiologického asistenta - Vrána, Daniel (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce porovnává rozdíl původní analogové technologie, využívající k RTG zobrazení fotocitlivý materiál v kombinaci se zesilujícími fóliemi s moderní technologií digitálních zobrazovacích řetězců. Věnuje se historii a principu techniky nutné k vyšetření v oboru skiagrafie. Je zaměřena na možná úskalí nových technologií v případě malých skiagrafických pracovišť. V teoretické části jsou vysvětleny základní parametry analogových i digitálních zobrazovacích řetězců. V rámci práce bylo formou dotazníku osloveno třicet náhodně vybraných RDG pracovišť a byl proveden průzkum názorů a zkušeností odborníků z praxe s problematikou rychle se rozšiřujících digitálních technologií. Práce poskytuje ucelený pohled na problematiku zavádění nových digitálních technologií do klinické praxe a snaží se posoudit i jejich ekonomickou výhodnost.
Small polyclinic radiographic units - pitfalls of digital technology from perspective of radiologic assistant
Keywords: rentgen; skiagrafie; filmy; digitální technologie; x-ray; radiography; films; digital technology