Vývoj Pohorské jednoty Radhošť (1925 - 1950) a jeho srovnání s rozvojem jiných spolků na Frenštátsku v daném období - Cimplová, Marie (Univerzita Pardubice, 2010)
Tato práce v prvé řadě pojednává o vývoji Pohorské jednoty Radhošť v letech 1925 - 1950 a vychází ze dvou primárních zdrojů dat - z archivního materiálu uloženého v Státním okresním archivu Nový Jičín a novinových (případně časopiseckých) článků. Pohorská jednota Radhošť byla založena roku 1884 jako první český turistický a sportovní spolek na území Rakouska-Uherska a významně se zasloužila o rozvoj organizované turistiky na našem území. Práci lze rozdělit na dva základní obsahové okruhy: První rozsáhlejší část je zaměřena na vývoj a činnost Pohorské jednoty Radhošť v časovém období 1925 -1950, s větším důrazem kladeným na krizová období = světová hospodářská krize, 2. sv. v. a období po komunistickém puči roku 1948. Druhá část se zabývá srovnáním Pohorské jednoty Radhošť s jinými významnými frenštátskými spolky, které ovlivňovaly život na Frenštátsku v těchto letech (= 1925 - 1950) a jež by také neměly být zapomenuty, přestože některé z nich nepřesáhly svůj lokální charakter (Matice radhošťská nebo Křesťansko-sociální spolek).
Development of Pohorská jednota Radhošť (1925-1950) and its comparison with other corporations of the Frenštát region
Keywords: osvěta; zábava; 2. světová válka; komunisté; vlastenectví; kolaborace; Enlightenment; entertainment; Second World War; Communists; patriotism; collaboration