Nástroj pro tvorbu digitální mapy simulovaného drážního kolejiště - Mizera, Petr (Univerzita Pardubice, 2010)
Cílem této bakalářské práce je navrhnout řešení softwarového nástroje, který pomocí běžného přijímače GNSS umožní vytvoření digitální mapy převážně liniových objektů (např. kolejiště) podle zvolené konfigurace a ve zvoleném prostoru. Řešení musí umožnit pořizování dat digitální mapy nejlépe pomocí přenosného počítače a dostupného přijímače GNSS, vhodné zobrazení pořízených dat a editaci pro účely změn a opakované pořízení dílčích částí mapy. Jednotlivým elementům mapy by měly být přiřazeny vhodné atributy, ze kterých bude možné sledovat a zobrazit polohy satelitů v době pořizování. Zobrazení polohy satelitů se doporučuje transformací úhlu oproti horizontu do plochy konečných rozměrů s ohledem na možnosti zobrazení na malém displeji. Doporučené prostředí pro vývoj SW je MS Visual Studio a jazyk C#.
Tool for creating digital maps of the simulated railway track
Keywords: GNSS; GPS; NMEA 0183; WGS-84; přijímač Magellan CX; Magellan CX