Optimalizace izolace RNA z kvasinek pro následné transkripční analýzy - Lay, Valin (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce se zabývá nalezením optimálního způsobu izolace RNA z různých druhů kvasinek v maximálním možném množství a čistotě, zejména z nepatogenních kvasinek (Saccharomyces cerevisiae) a patogenních kvasinek (Candida albicans a Candida parapsilosis). V teoretické části jsou popsány základní informace o těchto kvasinkách a využití transkriptomických analýz ke studiu jejich genové regulace. Zmíněna je také charakteristika metody PCR a její použití pro transkripci RNA. Praktická část ve druhé části práce obsahuje dílčí kroky kultivace různých druhů kvasinek, izolaci RNA pomocí dvou různých izolačních metod (extrakční činidlo TRIzol-fenol chloroform a Quick-RNA Viral Kit) a elektroforetickou analýzu získané RNA.
Optimization of isolation of RNA from yeasts for the purpose of transcription analysis
Optimalizace izolace RNA z kvasinek pro následné transkripční analýzy
Keywords: kvasinky; Saccharomyces cerevisiae; Candida albicans; Candida parapsilosis; izolace RNA; transkripční analýza; PCR; yeasts; Saccharomyces cerevisiae; Candida albicans; Candida parapsilosis; RNA isolation; transcription analysis; PCR