Architektonická a památkářská činnost Bernharda Gruebera v severních Čechách - Klimešová, Jana (Univerzita Pardubice, 2009)
Tématem bakalářské práce je stavební činnost německého architekta Bernharda Gruebera pro šlechtické rody Aehrenthalů a Rohanů v severních Čechách. Bernhard Grueber (1806 - 1882) byl architekt romantického historismu a také jeden z prvních stavitelů, který do Čech přinesl novogotický styl z Bavorska. Konkrétně se práce bude zabývat přestavbou rohanského zámku Sychrova, aehrenthalského zámku Hrubá Skála a novostavbou chrámu Narození Panny Marie v Turnově. Tyto tři stavby jsou důležitými příklady novogotiky na území Čech. Nebude se však zabývat pouze životem Bernharda Gruebera, ale i jeho stavební a publikační činností, dále bude také hledat důvod pro jeho nepřijetí českou odbornou veřejností.
Bernhard Grueber as architect and conservationist in the northern Bohemia
Keywords: Bernhard Grueber; umění; architektura; historismus; literatura; ART; architecture; historism; literature