Puritáni v Severní Americe 17. a 18. století: Od otců poutníků po americkou revoluci - Mach, Ivo (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce se zabývá puritánskými "náboženskými experimenty" uskutečňovanými na americkém kontinentě a podílem puritánských myšlenek při vytváření "prostoru vhodného pro revoluční události". Puritánské hnutí sleduji od jeho počátků. Krátce se zabývám anglickou reformací, která připravila vhodné podmínky pro konstituci puritánských idejí a vznik puritánského hnutí. Vyzvednut je moment dělení hnutí na různé frakce, které svým samostatným vývojem nabyly specifických charakteristik, jež se promítly do povahy jednotlivých kolonií.
The Puritans at North America in the 17th. and 18th. century
Keywords: puritanism; USA - the history; USA - the history of religion; Great awakening; American revolution; puritanismus; USA - dějiny; USA - náboženství; První velké probuzení; Americká revoluce