Subjektivní vnímání rychlosti vozidla z pozice řidiče - Kolčárek, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato diplomová práce se zabývá popisem bezpečnosti silničního provozu, analýzou nehodovosti a stručnou charakteristikou rychlosti jízdy vozidla. Zahrnuje také návrh a provedení modernizace vlečného kola, s kterým je provedeno měření rychlosti jízdy osobních automobilů. Toto měření zkoumá schopnosti řidičů vnímat a udržovat konkrétní rychlost jízdy vozidla bez znalostí informací z tachometru – tj. pouze na základě vlastního subjektivního vnímání.
Subjective car speed from the driver´s point of view
Keywords: osobní automobily; rychlost jízdy; vlečná kola; subjektivní vnímání; dopravní přestupky; Nehodovost