Dysbióza střevního traktu a vliv na nervový systém - Růžička, Jakub (Univerzita Pardubice, 2021)
V práci je vysvětlena změna chování jedince v závislosti na složení mikroorganismů ve střevech. Práce pojednává o schopnostech střevního mikrobiomu komunikovat s Enterickou nervovou soustavou a následně s Centrální nervovou soustavou. Dále se věnuje několika oblastem, do kterých střevní mikrobiom zasahuje a zaměřuje se zejména na jeho dysbiózu. Následující kapitoly nejprve obecněji probírají samotný mikrobiom a postupně vysvětlují role jednotlivých částí trávicí soustavy, ale také zapojení nervového systému, imunitního systému a metabolismu různých látek. V neposlední řadě je rozebrán vztah životního stylu a pravidelné stravy na složení a fungování mikrobiomu střev společně s působením různých antibiotik, doplňků stravy, jakými jsou probiotika či léky na cholesterol a jejich příznivým i negativním vlivům na střevní mikrobiom.
Intestinal tract dysbiosis and effect on the nervous system
Keywords: mikrobiom; trávicí ústrojí; centrální nervová soustava; enterická nervová soustava; neurotransmitery; bloudivý nerv; dysbióza; microbiome; digestive system; central nervous system; enteric nervous system; neurotransmitters; vagus nerve; dysbiosis