Pojetí přirozeného stavu a společenské smlouvy v díle T. Hobbese, J. Locka a J. J. Rousseaua - Kostelencová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2016)
Diplomová práce se zabývá politickými myšlenkami T. Hobbese, J. Locka a J. J. Rousseaua. Tito autoři se snaží vysvětlit původ státu a ospravedlnit legitimitu státní moci. Hlavními tématy diplomové práce jsou pojetí přirozeného stavu a společenské smlouvy, protože hrají důležitou roli v myšlení těchto autorů. Hobbes, Locke i Rousseau pokládají přirozený stav za stav, ve kterém žijí lidé před vstupem do společnosti. Z přirozeného stavu mohou lidé vystoupit skrze společenskou smlouvu. Dalším tématem je role panovníka, vliv náboženství a vliv autorů na budoucí generaci. Ačkoliv se tito autoři snaží o stejnou věc vysvětlit proč lidé vystoupí z přirozeného stavu a jaké mají důvody uzavřít společenskou smlouvu, jejich politické teorie se liší. Cílem práce je srovnání koncepcí těchto autorů. V diplomové práci vycházím zejména z díla Leviathan Thomase Hobbese, z Druhého pojednání o vládě Johna Locka a ze Společenské smlouvy J. J. Rousseaua.
Conception of the state of nature and the social contract in the work of T. Hobbes, J. Locke and J. J. Rousseau
Keywords: Hobbes, Thomas; Locke, John; Rousseau, Jean-Jacques; přirozený stav; společenská smlouva; stát; panovník; state of nature; social contract; state; sovereign