Pilier 3: Vplyv jazykovej zložitosti textu na správanie sa stakeholderov na webových stránkach komerčných bánk - Benko, Ľubomír (Univerzita Pardubice, 2024)
Predkladaná habilitačná práca sa zameriava na analýzu zložitosti a čitateľnosti dokumentov týkajúcich sa povinne zverejňovaných informácií Pilier 3 na webovom portáli komerčných bánk a na skúmanie ich vplyvu na správanie sa stakeholderov. Výsledky experimentov ukázali, že zverejňovanie informácií Pilier 3 nie je potrebné počas celého roka, ale optimálne iba na začiatku, v prvých týždňoch roka. Záujem stakeholderov sa neobmedzuje len na povinne zverejňované informácie, ale zaujíma ich aj širší kontext informácií o banke. Analýza obsahu webu je realizovaná prostredníctvom metód spracovania prirodzeného jazyka s dôrazom na skúmanie vplyvu zložitosti a čitateľnosti dokumentov na správanie sa stakeholderov. Navrhnutá metodika je založená na kombinácií dát o používaní, štruktúre a obsahu webu, čo viedlo k návrhu ukazovateľov preferencií používateľov na webových portáloch komerčných bánk. Preukázal sa súvis medzi ukazovateľmi preferencií používateľov a metrikami zložitosti alebo čitateľnosti textu. Metriky základných charakteristík čitateľnosti textu ako početnosti tokenov, viet alebo znakov, dosiahla najvyššiu mieru závislosti s preferenciou používateľov. Navyše sa ukázalo, že stakeholderi preferujú rozsiahlejšie dokumenty pred krátkymi dokumentami, z dôvodu ich informačnej bohatosti.
Pillar 3: The influence of language complexity on the behaviour of stakeholders on the websites of commercial banks
Keywords: web usage mining; príprava dát; reference length; data mining; web content mining; spracovanie prirodzeného jazyka; čitateľnosť textov; zložitosť textov; evalvácia strojového prekladu; Web Usage Mining; Data preparation; Data Mining; Web Content Mining; Natural Language Processing; Text readability; Text complexity; Evaluation of machine translation