Sociální stát - Barrijová, Jitka (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato diplomová práce pojednává o sociálním státu. Práce je rozdělena do tří hlavních částí. V první části je pojednáno o pojmu sociální stát, jsou zde zmíněny jednotlivé definice sociálního státu a nejpoužívanější typologie sociálního státu. Tématem druhé části jsou zkušenosti se zřízením sociálního státu ve vybraných zemích (v Německu, Švédsku, Velké Británii a České republice). U těchto států je nastíněn historický vývoj, dále současný stav sociální politiky. Poslední část práce je zaměřena na současnost a budoucnost sociálního státu. Je zde pojednáno o krizi, kritice a modernizaci sociálního státu. Samostatnou část tvoří pojednání o situaci v České republice.
Welfare state
Keywords: welfare state; social policy; welfare; public health; cultivation; housing; sociální stát; sociální politika; sociální zabezpečení; Zdravotnictví; vzdělání; bydlení