Problematika sedimentace biologického kalu v anoxickém prostředí - Chrbját, Václav (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce je věnována problematice procesu biologického čištění odpadních vod s důrazem na proces denitrifikace v čistírnách odpadních vod. Cílem práce bylo odhalit vliv jednotlivých faktorů na činnost aktivovaného kalu a na jeho sedimentaci. Statistická analýza byla provedena metodou Hlavních komponent (PCA), metodou Faktorové analýzy (FA) a metodou Shlukové analýzy (CLU). Výsledky statistické analýzy neprokázaly vliv sledovaných faktorů (např. koncentrace dusičnanů, CHSK aj.) na sedimentaci aktivovaného kalu. Potíže se sedimentací jsou pravděpodobně způsobeny absencí potřebných mikronutrientů.
Problems of Biological sludge sedimentation in anoxic conditions
Keywords: Wastewater; activated sludge; denitrification; sedimentation; statistics; PCA; FA; CLU; odpadní vody; aktivovaný kal; denitrifikace