Syntéza perovskitových pigmentů typu SrTi1-xFexO3 - Venclák, Jakub (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato diplomová práce je zaměřena na perovskitovou skupinu sloučenin. Teoretická část práce vystihuje obecnou charakterizaci perovskitů, jejich vlastnosti a uplatnění, a to jak v oblasti pigmentářské, tak dalších. Experimentální část se zaobírá syntézou perovskitových sloučenin na bázi SrTiO3. Do základní struktury SrTiO3 byly substituovány ionty Fe3+ a Bi3+ a následně byly analyzovány pigmentově-aplikační vlastnosti, jmenovitě fázové složení, velikost částic, aplikace do nátěrových hmot, hustota a další.
Synthesis of SrTi1-xFexO3 perovskite pigments
Keywords: perovskity; pigmenty; SrTiO3; distribuce velikosti částic; fázové složení; perovskites; pigments; SrTiO3; particle size distribution; phase composition