Viskozitní chování v chalkogenidovém sklotvorném systému As-Se - Sedláček, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zabývá viskozitou sklotvorného systému AsxSe100-x (x=5;10;15) připraveného ve formě objemových vzorků. K měření bylo využito termomechanické analýzy za použití penetrační metody a metody paralelních desek. Získaná viskozitní data ve skelné fázi a fázi podchlazené taveniny byla zkombinována s literárními daty a proložena nejpoužívanějšími modely. Dále byla rovněž provedena měření pro zjištění koeficientu teplotní roztažnosti a teploty skelného přechodu pomocí termomechanické analýzy a diferenční skenovací kalorimetrie.
Viscosity behavior in As-Se chalcogenide glass-forming system
Keywords: viskozita; sklo; podchlazená tavenina; termomechanická analýza; teplotní roztažnost; viscosity; glass; undercooled melt; thermomechanical analysis; thermal expansion