Rodičovství a výchova z pohledu současných rodičů - Růžičková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2017)
Bakalářská práce se zabývá rodičovstvím a výchovou z pohledu současných rodičů, především tím, jaký výchovný styl převažuje v dnešní době. Práce je členěna na dvě části teoretickou a praktickou. Část teoretická je zaměřena na rodinu, její funkce, typy a současné pojetí, na rodičovství v kompletních i neúplných rodinách a na výchovu, konkrétně na historii výchovy, výchovné činitele, výchovné styly a v neposlední řadě odměny a tresty. Pro napsání praktické části bakalářské práce byl zvolen kvantitativní výzkum, který byl prováděn formou dotazování pomocí dotazníků vlastní konstrukce. Výzkumný vzorek představovaly rodiny s alespoň 1 dítětem, kterému byl v době výzkumu minimálně 1 rok. Veškerá zvolená metodologie je popsána v praktické části bakalářské práce. Hlavním cílem práce bylo zjistit pojetí rodičovství a výchovy současných rodičů - zda převažuje výchovný styl liberální, demokratický nebo autoritářský.
Parenting and education from the perspective of today's parents
Keywords: rodičovství; výchova; rodina; formy výchovy; mladí lidé; parenting; education; family; forms of education; young people