Akutní ischemická CMP, kontraindikace trombolytické léčby v souboru nemocných - Kramářová, Helena (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce je především zaměřena na sledování důvodů nepodání systémové trombolýzy u pacientů s ischemickou cévní mozkovou příhodou. V části teoretické je popsána stručně fyziologie mozkového oběhu, definice CMP, epidemiologie, rizikové faktory, klinický obraz, diagnostika, rozdělení CMP a možnosti léčby ICMP. Dále jsou popsány možné kontraindikace podání systémové trombolýzy u pacientů s ICMP. V části výzkumné jsou sledovány kontraindikace k podání systémové trombolýzy u pacientů s ICMP daného oddělení, dále nejčastější věk pacientů postižených ICMP, rozdíl mezi průměrným věkem mužů a žen postižených akutní ICMP. Mezi sledovaná kritéria jsou zahrnuty i počty pacientů, u kterých byla trombolýza podána, nebo byli indikováni k trombektomii. Bylo stanoveno 7 výzkumných otázek.
Acute ischemic stroke, contraindications of thrombolytic treatment in a group of patients
Keywords: cévní mozková příhoda; ischemie; kontraindikace trombolýzy; terapie akutní CMP; stroke; ischemia; contraindications of thrombolysis; therapy of acute stroke