Postavení a uplatnění žen na pracovním trhu - Habal, Matěj (Univerzita Pardubice, 2013)
Tématem bakalářské práce je problematika spojená s postavením a uplatněním žen na trhu práce, která zachycuje genderové nerovnosti mužů a žen. Teoretická část představuje situaci žen a její vývoj ve vzdělávacím sektoru. Popisuje ženskou zaměstnanost a nezaměstnanost. Rozebírá problematiku kombinování profesního a rodinného života. Zabývá se diskriminací žen na pracovním trhu a popisuje způsoby, jak se proti diskriminaci bránit. Výzkumné šetření zjišťuje postoje a zkušenosti žen s největšími problémy tohoto tématu. Cílem práce je komplexně zmapovat problematiku postavení žen na trhu práce, najít její největší problémy a nastínit cesty, které by mohly přispět k dosažení rovnosti žen a mužů.
Situation and employment of women at the labor market
Keywords: trh práce; ženy; muži; diskriminace; gender; rovnoprávnost; stereotypy; kariéra; rodina; labor market; women; men; discrimination; gender; equality; stereotypes; career; family