Využití multiprvkové a vícerozměrné statistické analýzy pro klasifikaci suchých krmiv pro psy a kočky - Venclová, Jana (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce byla zaměřena na prvkovou analýzu vzorků suchých krmiv pro psy a kočky za využití metod TOF-ICP-MS a ICP-OES. Vzorky byly před vlastní analýzou mineralizovány v mikrovlnné peci. Bylo provedeno analytické stanovení vybraných prvků v suchých krmivech a byly použity nástroje vícerozměrné statistické analýzy pro klasifikaci vzorků. Pomocí certifikovaného referenčního materiálu Bovine Liver SRM 1577c (National Institute of Standards & Technology, USA) byla ověřena přesnost vybraných postupů. Celkově bylo analyzováno 51 vzorků suchých krmiv a stanoveno 35 prvků (Mg, Na, K, P, Ca, Fe, Mn, Ba, Cu, Al, Zn, Hg, Li, V, Cr, Ni, Co, Ga, As, Se, Rb, Sr, Mo, Sb, Cs, Ce, Pr, Nd, Eu, Gd, Dy, Ho, Er, Th a U).
The use of multielement and multivariate statistical analysis for classification of dry dog and cat food
Keywords: ICP-oa-TOF-MS; ICP-OES; multielementární analýza; analýza suchých krmiv pro psy a kočky; mikrovlnná mineralizace.; ICP-oa-TOF-MS; ICP-OES; multielemental analysis; dog and cat dry food; microwave digestion; multivariate analysis.