Průzkum a restaurování olejomalby Poslední večeře - Mátlová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce prezentuje komplexní restaurátorský zákrok, zahrnující i podrobný restaurátorský a umělecko-historický průzkum závěsného barokního obrazu s motivem Poslední večeře. Rozšířená kapitola je věnována obecnému shrnutí základních informací o podkladových nátěrech závěsných obrazů, z nichž vycházejí tmelové směsi, které se do dnes dále rozvíjí. Cílem kapitoly je seznámit čtenáře s využívanými historickými variantami, s nimiž lze v praxi přijít do styku a zároveň částečně nastínit materiály a možnosti uplatňované v současné době.
Examination and restoration of oil painting The Last Supper
Keywords: Poslední večeře; restaurování závěsného obrazu; olejomalba na plátně; základní informace o podkladech a tmelech na textilní podložce; podklady; tmely; The Last Supper; easel painting conservation; oil on canvas; basic information on grounds and fillers on canvas support; grounds; fillings