Možnosti zvýšení úrovně pasivní bezpečnosti dětí v osobních automobilech - Kovandová, Hedvika (Univerzita Pardubice, 2013)
Habilitační práce je zaměřena na řešení mezioborové problematiky, kterou představuje bezpečnost dětí v osobních automobilech. Velká pozornost je věnována mechanismům poranění dětí při dopravní nehodě. Nosným tématem práce je řešení bočního nárazu a sledování jeho účinků na dětského pasažéra v zádržném systému. Je popsán průběh a vyhodnoceny výsledky řady testů v laboratorních podmínkách, matematických simulací nárazu a v neposlední řadě realizovaných experimentů. Testy byly prováděny za různých počátečních podmínek a umístění dětského zádržného systému. Vzhledem k tomu, že problematika ochrany dětského pasažéra při bočním nárazu dosud není legislativně podchycena, je v závěru práce uveden přehled návrhů, které mohou být podkladem k doplňku předpisu EHK 44/04 nebo předmětem dalšího výzkumu ve sledované oblasti.
Keywords: pasivní bezpečnost; poranění; boční náraz; dětský zádržný sytém; saňový test; matematická simulace; osobní automobily; děti; passive safety; injury; side impact; child restraint system; sled test; mathematical simulation; cars; children